Wat is Henna nou eigenlijk?

  • Henna is de naam van een natuurlijke kleurstof
  • Henna is de naam van de plant, waarvan de blaadjes de kleurstof bevatten
  • Henna is de naam van het poeder, dat van de blaadjes gemaakt wordt
  • Henna is de naam van de pasta, waarin het poeder verwerkt is
  • Henna is de naam van de versiering die met de pasta getekend is
  • Henna is de naam van de kleur die de pasta uiteindelijk achterlaat in de huid
  • Henna is de naam van de kunst die hieraan gewijd wordt

Kortom: Henna is het middel, het product en het eindresultaat.

 

Waar komt Henna vandaan?

Het kleuren van handen, voeten, nagels en haren met henna is al een heel oud gebruik dat, zoals vele andere cosmetische toepassingen, al bekend was bij de oude Egyptenaren. Bij opgravingen zijn mummies gevonden, waarvan uit onderzoek gebleken is dat hun nagels gekleurd waren met henna. Al van oudsher zijn er hennatradities bekend bij verschillende volken in verschillende landen (denk aan Noord-Afrika, Midden-Oosten en India). Elk volk heeft zo zijn eigen motieven, gewoonten en gebruiken, maar over het algemeen kun je wel stellen dat Henna Kunst een echte vrouwenaangelegenheid is.

Stijlen en technieken

Verschillende landen betekent verschillende stijlen en verschillende manieren van henna aanbrengen. Volgens de Marokkaanse techniek wordt de henna met een spuitje aangebracht en de versieringen kenmerken zich door hun geometrisch karakter. In het Midden-Oosten worden de veelal bloemmotieven aangebracht met een puntzakje. In India gebeurt het op eenzelfde wijze en zijn het vaak de waaiertjes, paisleys en traantjes die de boventoon voeren. Onze Henna Artieste Fatima Oulad Thami heeft zich al deze stijlen meester gemaakt. Regelmatig creëert zij ook "fusion designs".

Henna op de huid

Henna geeft een oranje/bruine kleur af op de huid. Deze kleur varieert van licht oranje tot diep  mahonie. De kleurintensiteit is afhankelijk van een aantal factoren, o.a. hoe lang de hennapasta heeft kunnen intrekken in de huid en op welk lichaamsdeel het is aangebracht (handpalmen en voetzolen zorgen voor een zeer donker resultaat, terwijl een versiering in de halsstreek nauwelijks opvalt). Deze factoren bepalen ook de houdbaarheid van de versiering. Wederom op handpalmen en voetzolen blijft de versiering het langst zichtbaar, gemiddeld drie weken. Op andere lichaamsdelen is dat gemiddeld twee weken. De hennaversiering vervaagt geleidelijk naarmate de huid zich vernieuwt. Dit proces duurt tussen de één en vijf weken. Dit verschilt per persoon.

Om de levensduur van de versiering te optimaliseren, dient de huid goed te worden verzorgd. Eén dag voor het aanbrengen van de henna is het goed om de huid te scrubben, zodat alle dode huidcellen verdwenen zijn en de henna optimaal kan intrekken. Als de versiering eenmaal op de huid zit, is het belangrijk om de huid goed te hydrateren. Dus goed insmeren met een verzorgende olie. Sauna, scrub, schoonmaak en chloor e.d. zorgen ervoor dat je huid zich sneller vernieuwt en de versiering dus sneller doen vervagen. Wanneer je zo lang mogelijk van je hennaversiering wil genieten, vermijdt deze boosdoeners dan zoveel als mogelijk is.

Is Henna gevaarlijk?

Zoals je nu hebt kunnen lezen is Henna een natuurproduct dat al duizenden jaren in gebruik is onder verschillende bevolkingen. Hand of Fatima is naast een hennabedrijf ook een webshop dat onder Eigen Merknaam hennapoeder importeert en verkoopt. Dat betekent dat de hennapoeder die door onze Henna Artieste wordt gebruikt geheel biologisch is geteeld. Ook de hennapasta wordt door haar zelf klaargemaakt met puur natuurlijke ingrediënten. Alleen het beste is goed genoeg voor onze klanten. Natuurlijke henna is dus volkomen veilig en zelfs goed voor de huid.

MAAR, helaas zijn er ook henna producenten en personen die de gezondheid niet zo nauw nemen en chemische middelen toevoegen aan natuurlijke henna. Meestal is dit in de vorm van stoffen als PPD (paraphenylenediamine), benzine en thinner. Deze chemische middelen worden toegevoegd om henna zwart te laten kleuren op de huid i.p.v. natuurlijk roodbruin. Op deze manier wordt een zogenaamde "henna tattoo" of "henna tatoeage" aangebracht. Deze chemische rotzooi wordt vaak "zwarte henna" of "black henna" genoemd om het onschuldig te doen overkomen. Maar helaas leidt dit tot ernstige gezondheidsrisico's en kan het zelfs levensgevaarlijk zijn.
 
Zwarte henna is dus NOOIT natuurlijk. Om verwarring te voorkomen gebruiken wij dus ook niet het woord "henna tattoo" of "henna tatoeage", omdat die woorden een zwarte kleur suggereren.
 

"Bij Hand of Fatima kun je zorgeloos genieten van je hennaversiering. We houden met trots de authentieke hennatradities in ere. Precies zoals dat al duizenden jaren gedaan wordt. We gebruiken alleen natuurlijke hennaproducten van ons eigen merk."

  
Natuurlijke henna kleurt op de huid oranje/rood/bruin. Dat is o.a. afhankelijk van hoe lang de hennapasta op de huid heeft kunnen intrekken. Hoe langer, hoe donkerder het kleurresultaat zal zijn. Op de handpalmen en voetzolen kan natuurlijke henna wel diep mahonie tot bijna zwart kleuren omdat de huid hier dik en stevig is. Natuurlijke henna is veilig voor de huid en werd in vroeger tijden zelfs als medicijn gebruikt tegen allerlei kwaaltjes zoals bijvoorbeeld eczeem.

Hoe herken je natuurlijke henna pasta?

Pure hennapasta gemaakt met natuurlijke ingrediënten kun je herkennen aan de kleur. De pasta is groen tot (donker-) bruin van kleur. Daarnaast ruikt het aards of fris vanwege eventuele toevoeging van essentiële oliën als kleurversterker. Natuurlijke hennapasta moet altijd zo lang mogelijk op de huid blijven zitten (4-8 uur) en mag niet afgewassen worden met water en zeep. Je kunt er, nadat het is aangebracht op de huid, gewoon mee in de zon zitten. Natuurlijke hennapasta voelt koel aan op de huid. Bij twijfel: vraag het altijd na! Een henna artiest die met natuurlijke hennamiddelen werkt zal hier trots op zijn en je dit graag willen vertellen.
 
Wil je zelf met hennapasta aan de slag, dan raden we af om henna in een toko te kopen. De hennapoeder en/of hennacones liggen vaak al te lang op de plank, maar geven nog steeds kleur af. Dat is al een teken dat er iets niet klopt. Natuurlijk vers gemaakte hennapasta blijft namelijk maar zo'n 3 à 4 dagen op maximale kleurkracht. Daarna wordt het langzaam steeds minder. De henna die in de toko wordt verkocht zit meestal vol chemische middelen en dan is veiligheid voor de huid niet gegarandeerd. Wil je veilige 100% natuurlijke verse hennapasta gebruiken, dan kun je die het beste in onze webshop aanschaffen. Het is tenslotte onze specialiteit!
 
Chemische "zwarte henna" pasta is ook al meteen zwart van kleur en kan na een half uurtje al van de huid verwijderd worden. Het mag wél gewassen worden met water en zeep. En vaak mag je er juist niet mee in de zon zitten. Chemische henna kan een bijtend gevoel veroorzaken op de huid waardoor het henna zetten een onaangename ervaring wordt. De allergische reactie kan direct in de huid beginnen, maar kan ook pas weken later of zelfs jaren later in je leven opdoemen. Het gebruik van deze chemische middelen op de huid in dit hoge percentage is in de EU dan ook verboden. Helaas heeft dit verbod nog niet geholpen om alle "black henna" uit te bannen. 
 

Webshop

Bezoek onze webshop en koop alle hennaproducten direct online.

Meer info >

Volg Hand of Fatima