Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland

Henna Kunst is in maart 2014 geplaatst op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland. Onder Immaterieel Erfgoed vallen tradities, gebruiken, rituelen en ambachten die van generatie op generatie worden doorgegeven.
 
Deze Nationale Inventaris brengt Immaterieel Erfgoed in kaart en helpt gemeenschappen en ambachtslieden hun traditie te beschermen en te behouden voor toekomstige generaties.

Het samenstellen van de Nationale Inventaris is één van de verplichtingen die Nederland op zich nam met het ratificeren van het UNESCO Verdrag ter Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed.
 
Fatima Oulad Thami heeft de plaatsing op de Nationale Inventaris verwezenlijkt door het schrijven van een toekomstplan om de Henna Kunst als ambacht en haar bijbehorende tradities, rituelen en cultureel erfgoed, te beschermen, uit te dragen en over te dragen.Vanwege deze inzet heeft zij op persoonlijke titel het bijbehorende certificaat ontvangen. Daarmee is zij de enige Henna Kunstenaar die dit logo mag voeren. Deze officiële erkenning voor Henna Kunst is uniek in de wereld. Kortom een prestatie waar we meer dan trots op zijn!
 


Waarom is dit belangrijk?

Tot onze spijt leven we nu in een tijd waarin bijna alles snel, goedkoop en oppervlakkig is. Zogenaamde henna artiesten werken met een kant en klaar chemisch goedje, dat direct rood of zwart kleurt op de huid, maar tevens de gezondheid ernstige schade kan berokkenen. Daarnaast worden designs van anderen klakkeloos (en vaak slecht) gekopieerd. Zo gaat het er alleen nog maar om dat er in korte tijd een "mooi" plaatje ofwel "henna tattoo" wordt gezet voor zo'n laag mogelijke prijs. Op deze manier wordt Henna Kunst gedegradeerd tot een goedkoop trucje, helemaal passend in de hedendaagse trend: snel, goedkoop en oppervlakkig.
 
Het tegenovergestelde is in de visie van Hand of Fatima waar. Je zult op onze website dan ook nergens het woord "henna tattoo" tegenkomen, uitgezonderd in dit stuk ter verduidelijking.
De authentieke Henna Kunst is een ambacht dat jaren oefening vereist om onder de knie te krijgen en beslaat een breed spectrum van culturele diversiteit, verschillende stijlen, technieken, symboliek, betekenissen en rituelen. Voordat überhaupt begonnen kan worden met het "tekenen" van een patroon, moet eerst de kennis vergaard worden om met natuurlijke hennapoeder en andere natuurlijke ingrediënten de perfecte hennapasta te maken. Een hennapasta met een juiste structuur en kleurkracht. Dit is een proces dat met vallen en opstaan aangeleerd wordt.
 
Daarna begint het aanleren van patronen. Elk land dat een henna traditie kent, heeft eigen patronen, technieken, symboliek en betekenissen. Uiteindelijk werkt een echte Henna Artiest freestyle, oftewel intuïtief. Elke henna versiering zal dan ook uniek zijn. Maar om dat stadium te bereiken, gaan er heel wat jaren oefening aan vooraf. Het memoriseren en combineren van een oneindigheid aan symbolen, figuren en patronen en tevens het in de vingers krijgen van de bijbehorende techniek is niet in een handomdraai aangeleerd. Na het aanbrengen op de huid is het werk nog niet gedaan. Er volgt een nabehandelingsproces, waarbij de hennapasta zo lang mogelijk op de huid blijft zitten. Na zo'n 48 uur zal de henna versiering het maximale kleurresultaat bereikt hebben.
 
Kortom....een volwaardig authentiek Henna Kunstenaar als Fatima Oulad Thami heeft keihard moeten werken om haar ambacht naar dit niveau te tillen. Henna Kunst heeft de erkenning en bescherming van de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland nodig zodat de Henna Kunst ook in de toekomst het respect zal krijgen dat zij verdient.
 
Meer weten over de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed ?
Neem een kijkje op de website.
 
In onderstaande animatie video, gemaakt in opdracht van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN) wordt nog een keer uitgelegd wat Immaterieel Cultureel Erfgoed precies inhoudt.
 
 
 



Webshop

Bezoek onze webshop en koop alle hennaproducten direct online.

Meer info >

Volg Hand of Fatima