24 maart 2019 Diploma Uitreiking Henna Academy

Henna Kunst, het beschilderen van handen en voeten met de gelijknamige plantaardige verfstof, is een ambacht dat zijn oorsprong vindt in landen als India en Marokko. Dat deze bijzondere vorm van lichaamskunst zich definitief geworteld heeft in Nederland, bewijst de diploma-uitreiking van Hand of Fatima Henna Academy die zondag 24 maart 2019 plaatsvindt in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem.

Henna Kunst is in maart 2014 geplaatst op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland. (Het samenstellen van de Nationale Inventaris is één van de verplichtingen die Nederland op zich nam met het ratificeren van het UNESCO Verdrag ter Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed). Fatima Oulad Thami, Henna Kunstenaar met zowel Marokkaanse als Nederlandse roots, heeft de plaatsing op de Nationale Inventaris verwezenlijkt door het schrijven van een toekomstplan om de Henna Kunst als ambacht met haar bijbehorende tradities, rituelen en cultureel erfgoed, te beschermen, uit te dragen en over te dragen. Het oprichten van een allround één-jarige opleiding in het ambacht van Henna Kunst komt voort uit datzelfde toekomstplan en de eerste les vond plaats op 21 april 2018.

Inmiddels zelf uitgegroeid tot een Henna docent met internationale status, heeft Fatima een lespakket samengesteld waarin het vakmanschap centraal staat. Allround omdat niet alleen diverse technieken en stijlen aan bod komen maar ook de culturele achtergronden en tradities. Fatima behoort tot de wereldtop Henna artiesten als het gaat om de internationale Henna Community die op social media heel erg groot is. Ze is een graag geziene Henna Instructor op henna conferenties in USA, UK , Canada, Duitsland, Hongarije en zelfs Oekra´ne. Ze deelt haar kennis en vaardigheden met passie. Ze is een autoriteit als het aankomt op Marokkaanse Henna Cultuur.

Henna is niet langer voorbehouden aan mensen die er vanwege hun culturele achtergrond mee zijn grootgebracht. De geschiedenis van dit ambacht bewijst dat het van oudsher in diverse landen door verschillende bevolkingsgroepen met verschillende religies is gebruikt. Daarmee omarmt het diversiteit en gaat het een mooie toekomst tegemoet in Nederland en andere westerse landen. Hier ontstaan nieuwe tradities en nieuwe stijlen.

Op dit moment schrijven we de volgende bladzijde in de geschiedenis van de Henna Kunst. De brug naar Nederland wordt verankerd. De eerste nieuwe generatie Nederlandse Henna Kunstenaars ontvangen zondag 24 maart 2019 hun diploma in het Openluchtmuseum in Arnhem.
 
 
 

< Terug


Webshop

Bezoek onze webshop en koop alle hennaproducten direct online.

Meer info >

Volg Hand of Fatima