Nederlandse Hennakunstenaars ontvangen hun diploma in het Openluchtmuseum in Arnhem

24-03-2019

Nederlandse Hennakunstenaars ontvangen hun diploma in het Openluchtmuseum in Arnhem

Hennakunst, het beschilderen van handen en voeten met de gelijknamige plantaardige verfstof, is een ambacht dat zijn oorsprong vindt in landen als India en Marokko. Dat deze bijzondere vorm van lichaamskunst zich definitief geworteld heeft in Nederland, bewijst de diploma-uitreiking van de Hand of Fatima Henna Academy die zondag 24 maart 2019 plaatsvindt in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem.

Hand of fatima Henna Academy diploma uitreiking foto.jpg

Hennakunst op Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland

Hennakunst is in maart 2014 bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Het samenstellen van de Inventaris is één van de verplichtingen die Nederland op zich nam met het ratificeren van het UNESCO Verdrag inzake de Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed. Immaterieel erfgoed is levend en dynamisch erfgoed dat zich steeds weer aanpast aan de huidige tijd en dat van generatie op generatie wordt doorgeven. 


Vakmanschap en cultureel erfgoed

Fatima Oulad Thami, Hennakunstenaar met zowel Marokkaanse als Nederlandse roots, heeft voor de bijschrijving in de Inventaris een borgingsplan opgesteld om de Hennakunst als ambacht met haar bijbehorende tradities, rituelen en cultureel erfgoed, te borgen, uit te dragen en over te dragen aan nieuwe generaties. Het opzetten van een allround één-jarige opleiding in het ambacht van Hennakunst komt voort uit datzelfde borgingsplan. In de opleiding staat vakmanschap van de diverse technieken en stijlen centraal, maar ook de culturele achtergronden en tradities komen aan bod. 


Wereldtop Henna-artiesten

Fatima behoort tot de wereldtop van Henna-artiesten. Ze is een graag geziene Henna Instructor op henna conferenties in USA, UK, Canada, Duitsland, Hongarije en zelfs Oekraïne. Ze deelt haar kennis en vaardigheden met passie en is een autoriteit als het aankomt op Marokkaanse Hennacultuur.

Inmiddels is Henna niet langer voorbehouden aan mensen die er vanuit hun culturele achtergrond mee zijn grootgebracht. De geschiedenis bewijst dat het ambacht van oudsher in diverse landen door verschillende bevolkingsgroepen met verschillende religies is gebruikt. Daarmee omarmt het de diversiteit en gaat het een mooie toekomst tegemoet in Nederland en andere westerse landen. Ook in Nederland ontstaan nieuwe tradities en nieuwe stijlen.


Voortbestaan Henna kunst

De eerste nieuwe generatie Nederlandse Hennakunstenaars leggen tijdens een feestelijke bijeenkomst op zondag 24 maart in het Openluchtmuseum in Arnhem hun meesterproef af en ontvangen daarna hun diploma. Hiermee schrijven we de volgende bladzijde in de geschiedenis van de Henna Kunst en wordt de brug naar Nederland verankerd.

 
 

 

< Terug


Webshop

Bezoek onze webshop en koop alle hennaproducten direct online.

Meer info >

Volg Hand of Fatima