Nieuw begin na de pandemie

01-01-2023

Er is al heel veel gezegd over de tijd die achter ons ligt daar ga ik niet ook nog eens mijn filosofie over uitgebreid delen, maar wat ik wel kwijt wil is dat de pandemie er heel erg voor gezorgd heeft dat ik ben gaan nadenken over de koers die ik voer in zowel mijn persoonlijke artistieke ontwikkeling als in de wegen die ik bewandelde met Hand of Fatima.
 

Terug bij "ik”


Daar zijn een aantal conclusies uit gekomen die ik wel met je wil delen. Zoals je ziet ben ik weer terug bij "ik”. jarenlang werkte ik samen met mijn tante Ilonka. Ze was niet alleen gastvrouw bij mijn workshops en lessen van Henna Academy maar ook de webshop beheerder en administratieve duizendpoot. Daarnaast was ze ook mijn steun en toeverlaat als het aankwam op het nemen van beslissingen zowel privé als bedrijfsmatig. Met veel pijn in ons hart hebben onze wegen moeten scheiden door de financiële crisis die voortkwam uit de corona pandemie. Je begrijpt dat dat ook voor ons mentale klappen heeft gegeven waar we eigenlijk niet eens bij stil hebben kunnen staan omdat we door moesten…. er moet tenslotte brood op de plank. Ik ben alleenstaande moeder van een inmiddels volwassen zoon met special needs en voor inkomsten zijn we volledig afhankelijk ban mijn werk als Henna Kunstenaar.
In de jaren voorafgaand aan de pandemie ben ik vooral bezig geweest met werken in opdracht. Henna rituelen verzorgd voor tal van verschillende gelegenheden en opdrachtgevers. Henna Academy opgezet om het ambacht dat mij zo lief is uit te dragen aan anderen. De webshop jaren geleden opgezet om te voorzien in de behoefte aan benodigdheden van hoge kwaliteit zodat klanten zelf aan de slag konden gaan met Henna Kunst. In de pandemie samen met ex-leerling en inmiddels vriendin, Jamila Ifzaren, een Engelstalig online leer platform gebouwd waar ik masterclasses geef gefocust op Marokkaanse Henna Kunst.
 
Gedurende de pandemie werd ik me heel erg bewust van het feit dat mijn Henna Kunst bijna altijd in dienst stond van anderen. Uiteraard is dat inherent aan de kunstvorm maar toch bemerkte ik een stem in mezelf die schreeuwde om gehoord te worden. Henna Kunst wordt in veel landen gepraktiseerd en ieder land heeft haar eigen stijl. Ook op deze website zijn foto’s van mijn werk te vinden in stijlen anders dan de Marokkaanse. Toen ik mijn Instagram account begon ben ik die al gauw volledig gaan wijden aan Marokkaanse Henna Kunst. En die stem die voorheen nog niet schreeuwend maar fluisterend aanwezig was, kreeg hier een plek in de vorm van designs die ik volledig maakte in mijn signature Henna stijl. Deze stijl is uniek en geworteld in mijn culturele erfgoed omdat dat ook vaak mijn bron van inspiratie is.
In de pandemie werd die stem alsmaar sterker en sterker. Ik werd me er heel bewust van dat ik als Kunstenaar een maatschappelijke relevantie en individuele expressie voel waar voorheen veel te weinig ruimte voor was maar die nu echt haar plek begon op te eisen. Met ander worden voelde ik een transformatie in mezelf.

Fatima Oulad Thami Henna Kunstenaar Henna Ritueel


Ik stelde mezelf 3 vragen:

 
  • Wie wil ik zijn als (Henna)Kunstenaar? 
  • Aan welke verhalen wil ik uiting geven? 
  • Hoe gaat dit passen in mijn huidige bedrijfsvoering?
3 korte vragen waarop de antwoorden niet snel gevonden en benoemd zijn. Als ik dingen doe doe ik ze grondig en goed en neem ik mijn tijd om dat alles te doorvoelen, knopen door te hakken en nieuwe richtingen uit te zetten. Daar heb ik tot vandaag de tijd voor nodig gehad.
Doordat het financieel ook heel erg zwaar was, was ik op mezelf aangewezen om dit proces door te gaan.
Maar ik ben er uit! Yeah! Bij deze wil ik dan ook graag aan je vertellen hoe het er de komende tijd uit gaat zien bij Hand of Fatima en hoe dat zo is gekomen. Laatste kwartaal 2022 heb ik meegedaan aan Crafting Business, dat is een programma voor makers opgezet door Crafts Council Nederland. Ik koos ervoor om mee te doen omdat ik graag wilde weten hoe andere creatieve ambachtsmensen, kunstenaar en makers hun praktijk vormgaven en genoeg inkomsten genereerden met hun kunst. Gedurende het programma heb ik een nieuw Makers Statement geschreven wat ik nu gebruik om plannen die ik uitzet aan te toetsen.
Mijn maker statement luidt als volgt: "Ik geloof dat ik met mijn kunst een waardevolle bijdrage kan leveren in het dichten van de kloof in maatschappelijke ongelijkheid en een inclusieve toekomst kan ondersteunen. Daarbij blijf ik trouw aan mijn waarden en is mijn culturele erfgoed een kracht die ik inzet om mijn doelen te bereiken.”
Dit betekend dat de focus teruggaat naar het Ambacht van Marokkaanse Henna Kunst en de daarbij behorende culturele achtergrond, tradities en rituelen. Per slot van rekening ligt daar mijn expertise.
Ik wil juist de verhalen die schuilgaan achter dit ambacht meer in de schijnwerpers zetten door middel van storytelling in het kader van artistieke of culturele projecten. Henna Kunst empowers mits het de mensen bereikt die dat ook nodig hebben. Het overdragen van het ambacht mag niet meer uitsluitend gebeuren aan degenen die zich dat (financieel) kunnen permitteren. Om deze doelen te bereiken werk ik samen met andere partijen en schrijf ik fondsen aan.
 

Hand of Fatima Digital Henna Art

 
 

Concreet komen de veranderingen er als volgt uit te zien:

  • Hand of Fatima Webshop stond op het punt van sluiten stond door de moeilijke tijd, maar wordt heropend. Ook hierin wordt de focus teruggebracht naar Marokkaanse Hennakunst, dus enkel de verkoop van Henna benodigdheden wordt voortgezet en het verzenden wordt teruggebracht naar  1 keer per week op maandag.
  • De masterclasses vanuit Henna Academy die vanuit huis plaatsvonden zijn nog niet opnieuw opgestart. Ik wil werk en privé meer gescheiden houden om zelf ook mentaal balans te houden. Dus mocht er een ruimte op mijn pad komen waarin ik een groep van 10 leerlingen kwijt kan, komt daar in de toekomst wellicht verandering in.
  • Workshops in groepjes van 4 worden wel weer ingepland en die gaan plaats vinden in Utrecht, daar doe ik mee aan het project Powerhouse en heb ik een kleine ruimte tot mijn beschikking om Henna Activiteiten te organiseren. Houd hiervoor de agenda in de gaten.
  • Uiteraard blijf ik alle opdrachten die op locatie plaatsvinden voortzetten. Dus ik ben nog steeds te boeken voor workshops in het onderwijs of evenementen en festivals maar ook privé henna sessies zoals Mama Henna of een Henna Ritueel voor jou blijf ik voortzetten
  • Het Engelstalige online leer platform www.moroccanhennaart.com is toegankelijk voor een ieder die wilt leren over Marokkaanse Henna Kunst. Er staan op dit moment 8 online classes met verschillende onderwerpen op de website die je kunt kopen en kunt volgen. Van Henna pasta maken, een Henna syringe workout tot traditionele Fessi stijl en nog veel meer. Al mijn expertise en ervaring vormen de basis voor deze lessen die zowel voor de gevestigde henna artiesten als beginners geschikt zijn.
 

Daarnaast lopen er 2 interessante projecten:

  • Van het fonds voor Cultuurparticipatie heb ik in het kader van het Meester-Gezel traject een toekenning gekregen om het plan: "Marokkaanse Henna Kunst; een reis naar meesterschap in 80 dagen” tot uitvoer te brengen. Doel van dit traject is om het ambacht in al zijn veelomvattendheid over te dragen aan een leerling. Dit avontuur ga ik dan ook aan met Sabrine Mokhtari die net als ik een diepgaande passie heeft voor Marokkaanse Henna Kunst. Zij heeft al masterclasses bij mij gevolgd maar wilde meer. In 80 dagen verspreid over een jaar ga ik mijn kennis en kunde aan haar overdragen. Door de toekenning van het fonds hebben we de tijd en ruimte om dit gedegen te doen. We gaan 1 maart 2023 van start en hebben er heel erg veel zin in. Hier kun je onze reis gaan volgen door middel van blogs en video’s die we zullen vastleggen en gaan delen.
  • Powerhouse in Utrecht is een artist in residence project geďnitieerd door Raum. Voor 6 maanden neem ik samen met andere kunstenaars intrek in het Makershuis voor 2 a 3 keer per week. Ik ontwikkel hier het concept van Henna Café, een laagdrempelig toegankelijk plek voor iedereen die geďnteresseerd is in Henna Kunst. Naast dat je langs kunt komen voor een theetje en een Henna versiering op je hand, maak ik er ook een programma waarbij het uitdragen van mijn Ambacht plaatsvindt in de vorm van Storytelling Nights en Workshops. Kijk in de agenda voor het volledige programma en kom langs!
 
Hand of Fatima Henna Ritueel Fatima Oulad Thami Marokkaanse Henna Kunst 

     Foto’s: Roos Eijmers voor Binnenste Buiten TV

 

< Terug


Webshop

Bezoek onze webshop en koop alle hennaproducten direct online.

Meer info >

Volg Hand of Fatima