26 juni 2024 Marokkaanse Henna Kunst, een reis naar Meesterschap in 80 dagen

Woensdag 26 juni 2024 14:00-17:30 ben je van harte welkom om de presentatie
"Marokkaanse Henna Kunst, Een Reis naar Meesterschap in 80 dagen” bij te wonen.

Zowel in Marokko als Nederland bestaat er geen opleiding in het ambacht Marokkaanse Henna Kunst. Van oudsher werd het vak overgedragen van moeder op dochter of verspreidde het zich organisch binnen de vrouwen gemeenschap. In Nederland staat het ambacht sinds 2014 op de Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland en dat is niet zomaar. Marokkaanse Henna Kunst wordt in Nederland hobbymatig gepraktiseerd en niet uitsluitend in de Marokkaanse diaspora gemeenschap, maar ook door mensen met roots in andere culturen waarin Henna wordt gepraktiseerd of culturen waar Henna van oorsprong juist niet voorkomt. 

Sabrine Mokhtari wilde haar passie voor dit ambacht naar een volgend level tillen en klopte daarom bij Fatima Oulad Thami aan. Zij heeft inmiddels 30 jaar ervaring als praktiserend Henna Kunstenaar en heeft van Marokkaanse Henna Kunst haar expertise gemaakt waarbij de focus niet alleen ligt op de handvaardige en technische kwaliteiten maar juist ook op de culturele achtergronden, tradities en rituelen.

De Meester Gezel constructie zoals deze is beschreven binnen de regeling Erfgoed Maken van Fonds voor Cultuur Participatie was hen op het lijf geschreven en bood een unieke kans die beiden vol overgave aangrepen.
Fatima ontwikkelde het lesprogramma die zij verwijzend naar Jules Verne’s boek, De reis naar Meesterschap in 80 dagen heeft genoemd. Daarin werd afgewisseld tussen 1 op 1 lesdagen, theorielessen, praktijkdagen, zelfstudie en een ervaringsreis naar Marokko.

De reis naar Meesterschap in 80 dagen bleek een avontuur te worden waarin zowel Meester als Gezel heel veel geleerd hebben. Tijdens de presentatie, die plaatsvindt in Utrecht in Bibliotheek Leidsche Rijn Centrum zullen we stilstaan bij de hoogtepunten en de uitdagingen. Daarnaast is er ruimte voor vragen van genodigden en presenteert Sabrine haar Meesterwerk en legt ter plekke de Meesterproef in Marokkaanse Henna Kunst af.

De vraag die rest…..is 80 dagen genoeg om het niveau van Meester in Marokkaanse Henna Kunst te bereiken? 

Kom woensdag 26 juni 2024 14:00-17:30 uur naar Bibliotheek Leidsche Rijn centrum en je zult het weten!

Het betekent voor ons heel veel als je aanwezig bent. We vinden het belangrijk om ons verhaal te delen, juist nu! We weten dat de overheidsplannen er momenteel op duiden dat de Kunst, Cultuur en Onderwijs Sector het niet makkelijker zullen krijgen de komende jaren. Des te meer wij dankbaar zijn dat we dit project hebben mogen uitvoeren. We willen een voorbeeld zijn en laten zien dat een Meester-gezel traject een goed perspectief biedt aan ambachten en/of leerlingen die in huidig onderwijssysteem naast de boot vallen. Het is een uitgelezen manier om op intieme wijze het ambacht over te dragen en daarbij een structurele basis te leggen voor een zelfstandige toekomst. Zowel het Ambacht, als de Meester en de Gezel worden er sterker van. 

Zien we je tijdens onze presentatie?
Laat even weten of je aanwezig bent en met hoeveel mensen je komt. Dan kunnen we daar alvast rekening mee houden. Stuur een berichtje naar info@handoffatima.nl

Wil je onze uitnodiging doorsturen in je eigen netwerk?
Heel graag! Een ieder die geďnteresseerd en affiniteit heeft met Ambachten, Cultureel Erfgoed en Onderwijs, zij het vanuit functie, zij het vanuit persoonlijke interesse is van harte welkom! Stuur ook even een berichtje naar info@handoffatima.nl om de digitale uitnodiging te ontvangen.

Nog een keer de praktische gegevens op en rijtje:
Locatie: Bibliotheek Leidsche Rijn Centrum.
Adres: Brusselplein 2, 3541 CJ Utrecht
Datum: woensdag 26 juni 2024
Tijd: 14:00- 17:30 uur
 
Marokkaanse Henna Kunst een reis naar Meesterschap in 80 dagen

marokkaanse henna kunt ambacht leren door meester gezel traject van fonds voor cultuurparticipatie

< Terug


Webshop

Bezoek onze webshop en koop alle hennaproducten direct online.

Meer info >

Volg Hand of Fatima